Aydın
06 Nisan, 2026, Pazartesi
  • DOLAR
    44.46
  • EURO
    51.26
  • ALTIN
    6418.2
  • BIST
    12.698
  • BTC
    66309.879$

CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ: “MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ ARTIRILMALI, ÜRETİMDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”

CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ: “MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ ARTIRILMALI, ÜRETİMDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”
CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ: “MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ ARTIRILMALI, ÜRETİMDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”

CHP’Lİ KARAKOZ’DAN TARIM BAKANI’NA ÇAĞRI: “AYDINLI ÇİFTÇİ, GÖREVİNİZİ YAPMANIZI BEKLİYOR”

CHP’Lİ EVRİM KARAKOZ: “MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ ARTIRILMALI, ÜRETİMDEKİ VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, mazot ve gübre başta olmak üzere artan girdi maliyetleri, yetersiz kalan tarımsal destekler ve son dönemde Aydın’da yaşanan sel felaketleri nedeniyle iflasın eşiğine gelen üreticilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

“Mazot ve Gübre Destekleri Artmalı, Vergi Yükü Azaltılmalı”

Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde iktidara çağrıda bulunan Karakoz, “Çiftçinin üretimde kalabilmesi için mazot ve gübre desteklerinin güncellenmesi, mazot üzerindeki vergi yükünün azaltılması, sulama altyapısının güçlendirilmesi ve afet riskine karşı koruyucu politikaların bir an önce hayata geçirilmesi ertelenemez bir devlet görevidir.” dedi.

“Üretici Tarlaya Küstürüldü, Alın Teri Çamura Gömüldü”

CHP’li Karakoz, son günlerde akaryakıt ve gübre fiyatlarında yaşanan astronomik artışların, zaten yüksek olan üretim maliyetlerini daha da ağırlaştırdığına ve üreticinin üretimi bırakma noktasına getirdiğine dikkat çekerek, artan maliyetlerin yanı sıra kronikleşen sulama sorunlarının ve enflasyon karşısında eriyen tarımsal desteklerin çiftçinin belini büktüğünü belirtti.

“Emeği ve Alın Teri Çamura Gömülen Aydınlı Üreticiye Sahip Çıkın”

Özellikle Türkiye’nin en verimli tarım havzalarından biri olan Aydın’da yakın zamanda yaşanan sel felaketlerinin ağır bilançosuna da dikkat çeken Karakoz, "Aydın'da yaşanan sel felaketleri nedeniyle üreticilerimiz büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kalan çiftçimiz, henüz hasat aşamasına dahi yaklaşamadan ürününü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Çiftçimizin emeği ve alın teri çamura gömülmüştür." ifadelerini kullandı.

CHP’li Evrim Karakoz'dan Tarım Bakanı'na 7 Kritik Soru

Çiftçinin üretimde kalabilmesi için mazot ve gübre desteklerinin güncellenmesinin ve mazot üzerindeki vergi yükünün azaltılmasının şart olduğunu ifade eden Karakoz, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1- Bakanlığınızın, bölgemizde ve yakın coğrafyamızda yaşanan savaşların tarımsal üretim maliyetleri üzerindeki etkilerine ilişkin 2026 ve sonrası için hazırladığı bir etki analizi çalışması var mıdır?

2- Artan mazot ve gübre fiyatları karşısında, mazot ve gübre desteklerinin artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? Destekler artırılacak mıdır?

3- Mazot fiyatlarının üretici üzerindeki yükünü hafifletmek amacıyla, mazottan alınan ÖTV ve KDV’nin azaltılması veya sıfırlanmasına yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürütülen ortak çalışmanız var mıdır?

4- Gübre fiyatlarındaki artışın üretime olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, gübre desteğinin ürün ve bölge bazlı olarak yeniden düzenlenmesi yönünde bir hazırlığınız var mıdır?

5- Küçük ve orta ölçekli çiftçilerin üretimden çekilmesini önlemek için Bakanlığınızın yürüttüğü özel bir destek, kredi, hibe veya gelir koruma programı çalışması var mıdır? Üreticiye sahip çıkacak hangi önlemleri alacaksınız?

6- Üreticinin artan maliyetler karşısında ürününü değerinde satabilmesi ve maliyet-fiyat makasının azaltılabilmesi için Bakanlığınızca yürütülen bir fiyat istikrarı veya alım garantisi çalışması var mıdır?

7- Başta tarımın gözbebeği Aydın ilimiz olmak üzere, son dönemde sel felaketlerinden ve kuraklıktan ağır hasar gören bölgelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesi hususunda bir girişiminiz olacak mıdır?

Nuriye Yıldırım 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!